Oldalak

2011. augusztus 12., péntek

Lackfi János irodalmi estjei

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt
VILÁGOK HARCA PÁTYON
című irodalmi sorozatunk estjeire!


Az elhangzó novellákat válogatja, felolvassa és élve boncolja:
LACKFI JÁNOS
költő, író, műfordító, egyetemi docens.

Tea és sütemény mellett élénk vitába fog:
a KÖZÖNSÉG.


A sorra kerülő novellák semmiképp nem a durvaságra építenek, de az élet olykor nem a szebbik arcát mutatja bennük. Úgyhogy ezek az esték most nem tizenhat év alattiaknak szólnak.


Szeptember 5-én, hétfőn, 19 órai kezdettel
EGY JAPÁN PÁTYON


Gyilkosság történt a vadonban, legalábbis ha hiszünk AKUTAGAVA RJÚNOSZUKE jegyzőkönyvének, melyben hét tanút kihallgatva kísérletet tesz a rejtélyes eset felgöngyölítésére. A szerző száz éve született, ám a történet időtlen és nagyon is eleven. A kelleténél több gyanúsítottunk van ugyanis, és nem igazán tudjuk eldönteni, kinek hihetünk pontosan. A keleti gondolkodás szerint három fő rossz lakik az emberben, úgymint hiúság, kapzsiság és tudatlanság. Az előbbi kettő nagy szerepet játszik a bűnügyben, az utóbbi pedig a nyomozóvá előlépett olvasót jellemzi: nincs mese, végére kell járnunk ennek a történetnek…





Szeptember 26-án, hétfőn, 19 órai kezdettel
EGY SVÉD PÁTYON

TORGNY LINDGREN elképesztő novellájában adva van Otto, a konok és magányos vidéki koma, aki mindennel spórol, mindent beoszt és próbálja szép lassan gyarapítani tulajdonát. Ez a tevékenység kitölti életét, felemészti minden erejét, megszállottan törtető, eleven csontvázzá aszalja őt. Vajon meddig megy el mohóságában ez a modern zsugori, megállítják-e a birtokhatárok, keresztülgázol-e mások érzésein, életén? Igaz-e, hogy a legkérgesebb lélek mélyéről is szépség fakadna? Föld és kő, krumpli és vér keveréke ad különös zamatot ennek a mesésen kegyetlen északi novellának.



Október 24-én, hétfőn, 19 órai kezdettel
EGY AMERIKAI PÁTYON

Az amerikai fiatal írók egész generációja telepedett le a rendszerváltás után Közép-Európában. Egyrészt az otthoni dollárt remekül váltották errefelé, másrészt az élet is izgalmasabbnak és egzotikusabbnak ígérkezett. ARTHUR PHILLIPS kémnovellájának színtere a varázslatos Prága, amely különös szerelmi négyszög színhelye lesz. Két ügynök és két nagyhatalom ölelkezik egymással, sose tudni pontosan, ki őszinte és ki színlel szenvedélyt, ki tud többet a másikról, még kevésbé, hogy ki nevet a végén. Mert a falak, a berlini is, egy szép napon leomlanak, és nagy kérdés, mi marad akkor a játszmákból, a kapcsolatokból.





November 14-én hétfőn, 19 órai kezdettel
EGY VIETNAMI PÁTYON

NGUYEN HUY THIEP elbeszélése a szocialista Vietnam „gulyáskommunista” korszakából tudósít, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy gulyásnak arrafelé se híre, se hamva. A főváros közelében jómódú értelmiségi család éldegél, hivatali fizetésüket ügyeskedve kiegészítik, két lánygyermeküket szeretik. Ekkor azonban betoppan a nyugdíjba vonult, régi vágású tábornok-apuka, egyenest a frontról, és nyers modorával, konok igazságérzetével fenekestül forgatja fel a langyos idillt, pokollá téve mindenki életét. Új és régi generáció meccséből vajon ki kerül ki győztesen?






November 28-án, hétfőn, 19 órai kezdettel
EGY ANGOL PÁTYON

NICK HORNBY olyan könnyedén ír, hogy bestseller-szerzőnek vélhetnénk, ha nem lenne minden egyes könyve olyan mélységesen elgondolkodtató. Fergeteges humorú novellájában egy kétméteres, mázsa fölötti súlyú, faragatlan, de jóakaratú kidobófiú számol be életéről, amely különös múzeumi kalandba sodorja. Neki, akit a művészetnek még csak a szele is alig érintett meg valaha, egy provokatív kortárs műre kell vigyáznia, mely felkavarja a közvélemény művészi és vallási érzületeit. Ebbe az örvénybe keveredve barátunk a kétszer kettő józanságával próbál rendet vágni, porcelánbolti elefánt módjára csörtetve az esztétika legkomolyabb dilemmái között.




December 12-én, hétfőn, 19 órai kezdettel
EGY OROSZ PÁTYON

Valahol az Isten háta mögött, de lehet, hogy csak a távoli múltban vagy VLAGYISZLAV OTROSENKO mini novellafüzérében, méz, vodka és napfény felhőjében úszva áll Grisa dédapa udvara. Egybemosódik itt álom a valósággal, élet a halállal, emberi lények az állatvilággal, öregkor a gyerekkorral. Ebben a Noé bárkájában rendkívüli dolgok történnek, az arany trágyává változik, a légy emberré, a szotyola tüzes ménkővé, az akasztott ember ivócimborává. Egy ötéves gyerek szemszögéből ámulunk ezen a zsibvásáron, botladozunk manók, rákok, papagájok, operaénekesek és nagyszájú, mocskos, csurom szeretet öregemberek népes gyülekezetében.







0 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/