Oldalak

2012. november 30., péntek

Kövek, macskák, angyalok: Fény-képek




2012. november 19., hétfő

A KoKuKK Egyesület meghívója

„ÉSZAKI UTAZÁS”
SKANDINÁV GYEREKIRODALMI DÉLUTÁN
A KOKUKK EGYESÜLET NOVEMBERI IRODALMI PROGRAMJA




Telki, Pipacsvirág Általános Iskola
november 30.  17 óra


Mi a hazánkban is egyre népszerűbb északi gyerekirodalom titka? Mitől más az ezekben a mesékben megidézett világ, mint az általunk megismert magyar és közép-európai meséké?
Milyen az a mese, amelyik nem tanít, hanem megmutat?
Hogyan látják a gyerekek ezekben a történetekben az őket körülvevő hétköznapokat, apró-cseprőnek tűnő, számukra mégis fontos kérdéseket? Milyen az a humorral és szeretettel átszőtt mesevilág, ami közös a mai skandináv gyerekkönyvekben?

Részletes program:
  • Mesekuckó, ahová be lehet kuporodni mesét hallgatni
  • A skandináv gyerekirodalom sajátságai (Kerekasztal-beszélgetés felnőtteknek)
    Meghívott vendégeink: Dobos Éva műfordító, Bihari Zoltán, a Xantusz Könyv vezetője, Nyulas Ágnes, a Cerkabella Könyvkiadó, valamint Érsek Nándor, a Scolar Könyvkiadó vezetője
  • Beszélgetés Rém Rozi-ról
  • Gyerekkönyv-vásár
  • Kézműveskedés, ahol titokzatos tárgyakat készítünk: északi fényt és hímzett mukla-párnát, sőt, lehet, hogy igazi muklákat is…! (Hogy kik ők? Ha van, aki még nem tudja, feltétlenül jöjjön el!)
  • Ráadásul elkészítjük Findusz és Pettson karácsonyi puncsát…




2012. november 18., vasárnap

Meghívó - Kövek, macskák, angyalok: Fény-képek

„Isten ugyan a fény univerzumában sem föllelhető,
a fény mégis az ő leghitelesebb hasonlata.”
(Nádas Péter)


Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2012. november 26-án, hétfőn, 19 órai kezdettel! Kortárs szerzők verseiből válogat Molnár Krisztina Rita költő, tanár:

"Nincs még egy lény az emberen kívül, amelyik tisztában lenne saját halálával. És az egyetlen, amelyik szeretné és képes megőrizni a tünékeny időt, miközben pontosan tudja, hogy amit megőriz, már a megragadás pillanatában szétfoszlik.
A permanens elmúlásból pontosan kivágott és megvilágított képek a megfoghatatlant állítják elénk különös módon. Különös módon, mert a képek, miközben a látvány fizikai létezésének illúzióját keltik a nézőben, egyúttal a memento mori katarzisát hozzák létre a lélekben.
A már megérinthetetlent ábrázoló fényképek újabb ihletői a költészetnek, sőt, a költészet képes nem létező fotográfiákat is létrehozni sajátos eszközeivel.
Legközelebb Lackfi János, Lator László, Kemény István, Mesterházi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szlukovényi Katalin, Takács Zsuzsa, Turbuly Lilla és Várady Szabolcs fény-kép verseit nézhetjük meg közelebbről."




2012. november 12., hétfő

Kövek, macskák, angyalok: Vonat, busz, villamos





2012. november 6., kedd

Meghívó - Kövek, macskák, angyalok: Vonat, busz, villamos


„Navigare necesse est, vivere non est necesse.”


Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2012. november 12-én, hétfőn, 19 órai kezdettel!

Kortárs szerzők verseiből válogat Molnár Krisztina Rita költő, tanár:

"Hajózni muszáj. A feladat nem kisebb, mint eljutni innen oda, visszajönni, elvinni, ezt, azt, ami ránk lett bízva, a célt elérni, viharba kerülni, megmenekülni, túlélni az utat.

Persze ma már nem vihar, sem Szkülla és Kharübdisz tartóztat minket, sokkal inkább dugók, piros lámpák és ellenőrök, és nem partot érünk, nem kikötőt, csupán végállomást vagy pályaudvart. Az utazás sem kiváltság vagy rendkívüli esemény, mindenki közlekedik, tömegek törnek céljuk felé – vonaton, villamoson, buszon vagy metrón, állandó mozgásban vagyunk, megannyi Szindbád és Odüsszeusz vág naponta viszontagságos útjának. Vagy rosszabb esetben várja, hogy végre útra kelhessen. Még rosszabb esetben – mint Bőrönd Ödön, az utazás újkori hőse – egy bőröndön ülve, hogy a tearózsa kinyíljon az aszfaltkövön.

A huszadik század egyik népszerű közhelye szerint: Az élet olyan, mint egy villamos. Remélem, ennél több is kiderül róla, ha az utazás mából ismerős képeit közelebbről is megvizsgáljuk Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kemény István, Lackfi János, Molnár Krisztina Rita, Szlukovényi Katalin, Takács Zsuzsa, Tamkó Sirató Károly és Varró Dániel verseiben."




2012. november 2., péntek

Kövek, macskák, angyalok: Macskák




Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/