Oldalak

2012. november 6., kedd

Meghívó - Kövek, macskák, angyalok: Vonat, busz, villamos


„Navigare necesse est, vivere non est necesse.”


Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2012. november 12-én, hétfőn, 19 órai kezdettel!

Kortárs szerzők verseiből válogat Molnár Krisztina Rita költő, tanár:

"Hajózni muszáj. A feladat nem kisebb, mint eljutni innen oda, visszajönni, elvinni, ezt, azt, ami ránk lett bízva, a célt elérni, viharba kerülni, megmenekülni, túlélni az utat.

Persze ma már nem vihar, sem Szkülla és Kharübdisz tartóztat minket, sokkal inkább dugók, piros lámpák és ellenőrök, és nem partot érünk, nem kikötőt, csupán végállomást vagy pályaudvart. Az utazás sem kiváltság vagy rendkívüli esemény, mindenki közlekedik, tömegek törnek céljuk felé – vonaton, villamoson, buszon vagy metrón, állandó mozgásban vagyunk, megannyi Szindbád és Odüsszeusz vág naponta viszontagságos útjának. Vagy rosszabb esetben várja, hogy végre útra kelhessen. Még rosszabb esetben – mint Bőrönd Ödön, az utazás újkori hőse – egy bőröndön ülve, hogy a tearózsa kinyíljon az aszfaltkövön.

A huszadik század egyik népszerű közhelye szerint: Az élet olyan, mint egy villamos. Remélem, ennél több is kiderül róla, ha az utazás mából ismerős képeit közelebbről is megvizsgáljuk Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kemény István, Lackfi János, Molnár Krisztina Rita, Szlukovényi Katalin, Takács Zsuzsa, Tamkó Sirató Károly és Varró Dániel verseiben."




2 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Bognár Annamária írta...

Kedves Krisztina,
köszönöm a tegnapi estét, mely ismét bebizonyította számomra, hogy érdemes elolvasni a mai verseket is, nem szabad leragadni a régi, iskolai, kötelező vagy akár nem kötelező, de szeretett verseknél.
Nagyon „hasznosnak” tartom ezeket a verses estéket, mivel az embereknek – sajnos – már nincs idejük arra, hogy új versek után kutassanak, tehát szükség van olyanokra, akik a keresést átvállalják, és megmutatják az arra érdemes költőket és verseiket. Ráadásul rávilágít saját életünkben is megtörténő dolgokra, elgondolkodhatunk olyan dolgokon, amelyekre máskor egyszerűen nincs idő.
Azt nem ígérhetem, hogy ezentúl minden este elolvasok egy-egy verset, de azt igen, hogy továbbra is lelkes közönségként részt veszek az irodalmi esteken :) és gyakorolgatom a hajóhajtogatást :)
Szeretettel: Bognár Annamária
PS.: azt gondolom, nagyon jó és kelendő lenne egy kötetet összeállítani az estek anyagából, sejtem, mekkora munka ez.... de – ha ez bármit is számít :) - én biztos vevő lennék a kötetre :)

Molnár Krisztina Rita írta...

Kedves Annamária,

köszönöm a nagyon kedves visszajelzést.
Az ötlet jó, és valóban felmerült már a gondolat, hogy az estek anyagát érdemes lenne összegyűjteni. Hogy van-e kiadó, amelyiknek épp az a vágya, hogy kiadjon egy ilyen tárgyú antológiát, esetleg a hozzá fűzött értelmezésekkel - már más kérdés.
Szeretettel várom legközelebb is: Krisztina

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/