Oldalak

2015. szeptember 15., kedd

Kóstoló - Kenyér, bor, írás

KÓSTOLÓ
Kenyér, bor, írás 


„nektár kell, hogy a szivet
egekig röpítse”
Carmina Burana: Gyónás (Estuans intrinsecus), 13. vers


Az irodalmi művek létrehozása hasonlít a borkészítéshez. Ahogy a szőlőből zamatos bor forr, olyasformán készülhet a szavakból remek vers vagy nagyszerű próza. A Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubja szereti a nektárt. Szereti az olyan irodalmat, mely az érzékelésen át az ember egész lényére elementárisan hat (katarzis), és az egekig vagy éppen a poklokig repíti.
Lássuk csak sorjában.
Először is az író leszüreteli a teljesen érett szófürtöket, de vigyázni kell ám, mert a betakarítás megfelelő időpontja nagyon fontos. Csak akkor érdemes a tőkén hagyni teljes beérésig, ha a mazsolásodástól nem tart a szerző. Mert a túl magas cukortartalom ronthatja bizonyos művek élvezeti értékét.
Aztán a préselés.
Igen, a préselés. Régebben kézi erővel, mechanikusan történt, ma már nagyban megkönnyíti ezt a munkafázist az elektronika. Az író csak ráhelyezi ujjbegyeit a billentyűzetre, és áradhat a must. Ha valóban beindul, és ömlik a szó, jöhet a lészétválasztás. Nedűt a magtól, bogyót a héjtól, szót a rizsától. De sajnos még mindig nincs készen a mű. Jó minőségű irodalom előállításához gondosan ellenőrzött erjedésre és kezelésre is szükség van. Nem beszélve arról, hogy ajánlatos pihentetni. Ilyenkor a kusza, badar, zagyva összetevők optimális esetben önmaguktól elillannak az anyagból. Majd újra elő kell venni, tisztítani, deríteni, szűrni, centrifugálni, és a végén az egészet a műhöz illő hőmérsékletre hűteni. A palackozás és címkézés már nem csak a gazda dolga, ebben hála Istennek besegítenek a különböző printelő társaságok is.
Aztán jöhet a kóstolás, a bukézás és a fogyasztás.

Akiknek az írásait ízlelgetni fogjuk:

Molnár Krisztina Rita: szeptember 28.
Grecsó Krisztián: október 19.
Vathy Zsuzsa: november 9.
Bodor Ádám: november 30.
Vámos Miklós: december 14.

A meghívott szerzők beszélgetőtársa Halász Margit író.

A hétfői napokon, 19 órakor kezdődő előadások ismertetői itt és a FaceBookon: www.facebook.com/patyikonyvtar találhatóak majd.


Szeretettel várunk mindenkit az irodalmi estekre a Könyvtárba!






0 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/