Oldalak

2012. december 2., vasárnap

Meghívó - Kövek, macskák, angyalok: Angyalok

„…a fényességes angyal is,
ő is a földre lépett.”
(Pilinszky János)


Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2012. december 10-én, hétfőn, 19 órai kezdettel! Kortárs szerzők verseiből válogat Molnár Krisztina Rita költő, tanár:

"Az angelos, a „fényességes” hírvivő hosszú századokon át méltósággal viselte hol szivárványszín, hol hófehér szárnyait. Az embernél magasabb rendű, halhatatlan teremtmény beragyogta a lelkeket és a templomkupolákat, és üzenetet hozott egy örökkévaló és tiszta világ létezéséről.
A kereszténység megbomlásával megváltatlanná lett ember viszonyát az isteni hírnökökkel Rilke megdöbbentő kijelentése példázza: „Iszonyú minden angyal.”
Iszonyú? Méltóságától megfosztott, vattapihés, csillámportól fényes karácsonyi angyalokhoz szoktatott lelkünk nehezen viseli a kijelentést.
Pedig az iszonyat, a rémület nem szokatlan angyal és ember találkozásakor. Rettentő szembesülni a halhatatlannal, az örökkévalóval, a nálunk hatalmasabbal. A betlehemi pásztorok első reakciója is az ijedelem volt.
Nem csoda hát, hogy a huszadik és huszonegyedik század kataklizmáinak költészetében és festészetében elsősorban dadogó, feledékeny, fekete, sebesült angyalokkal találkozunk. De nem csupán velük.


A következő irodalmi esten elhangzó versek szerzői: Acsai Roland, Lackfi János, Lator László, Kemény István, Molnár Krisztina Rita, Nagy Gáspár, Szabó T. Anna, Szlukovényi Katalin, Tóth Krisztina."
Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/