Oldalak

2014. november 3., hétfő

Meghívó - Az élet ízei: Kodolányi Gyula

AZ EMLÉKGOMBÁSZ ÉS ÁLOMHALÁSZ



Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2014. november 10-én, hétfőn, 19 órai kezdettel! Vendégünk: KODOLÁNYI GYULA költő, író.
Az est moderátora: Molnár Krisztina Rita költő.
Az előadás gasztronómiai támogatója az Avokádó Ételmanufaktúra (www.avokadoetterem.hu).


„Három óra, hajnal. Álmodtam, riadok. Indulnék, mint prédára vadállat. Mint ősöm, moccanok, talpra pattanok. Mintha kezdődne a hajnali halászat…”
Kodolányi Gyula: Hajnali halászat

„A főzés érzéki dolog. Jó végigsimogatni egy salátalevelet, megfogni a hideg húst. De tényleg, a főzés alkímia, művészi munka…”
Kodolányi Gyula: Más lények

„A hagyomány Kodolányi számára nem múzeumi holt anyag, hanem folyamatosan megújítandó eleven valóság. Mint egy megörökölt kert, amelynek bokrai, fái, virág- és zöldségágyai megsemmisülnek, ha tulajdonosa csak őrizni, és nem művelni akarja őket.”
(Gróh Gáspár)

A sorozat harmadik vendége a József Attila-díjas költő, műfordító, esszéíró. Sorsának és pályájának alakulásában különös szerepet játszott nagybátyja, a Telkiben született Kodolányi János, író, valamint apósa, Illyés Gyula.
A szerző nem csupán szépirodalmi műveivel vállal felelősséget adományaiért, de politikai szereplőként is jelentős, hiszen a rendszerváltó Antall-kormány idején miniszterelnökségi államtitkár volt.
1992 óta a Magyar Szemle, 2010-től a Hungarian Review főszerkesztője. 2004–2009-ben az Emory Egyetem (Atlanta, USA) tanára.

Kodolányi Gyula lírája és prózája egyaránt légies, írásaiban az élet legkézzelfoghatóbb dolgai is a szellem szférájába emelkednek. Tartása, méltósága hiteles és rendületlen. Akár a szerelem, akár egy csésze kávé jelenik meg írásaiban –, lényeggé, alapvető létigazsággá válik nála minden gesztus, minden íz és illat. Szerinte a művész spirituális és szabad lény – aki, akár ősei, a sámánok – egyszerre van jelen a mindennapok erőterében és azon kívül is. Hagyományhoz és modernséghez való viszonyáról talán vers-kollázsai adnak leghívebben számot, ahol William Shakespeare eredeti nyelvű szonettjeinek egy-egy sorát építi be saját szonettjeibe. Esszéiben olyan jelentős értékőrzők portréit rajzolja meg mint Kodolányi János, Bibó István, Mádl Ferenc vagy Szabados György.

A beszélgetés során a szerző felolvas írásaiból, és bepillantást nyerhetünk a vadhúsokban bővelkedő Kodolányi-, valamint a franciás ízekben gazdag Illyés-konyha rejtelmeibe. Ezen kívül „terítékre” kerülnek az Antall-kormány fogadásainak fogásai is.

Molnár Krisztina Rita 


A rendezvényen is megvásárolható köteteit a szerző dedikálja.






0 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/