Oldalak

2010. szeptember 18., szombat

Kiss Eszter színművész klubestjei

Örömmel számolhatok be egy új kulturális közéleti programról a Könyvtár szervezésében: szeptember 22-től Irodalmi Klub indul felnőtt érdeklődők számára. A rendszeres intellektuális program előadója Kiss Eszter, a Katona József Színház művésze.

Eszter – aki egyébként pátyi származású –, 2006-ban az Egyesült Államokban annak a bloomingtoni Indiana Egyetemnek a magyar tanszékén tartott irodalmi kurzust, melynek tanszékvezetője Szegedy-Maszák Mihály. Az irodalomtörténész által figyelemmel kísért rendhagyó irodalomórák tovább bővített anyagára épült a chicagói magyar közösség számára 2010-ben szervezett Költészeti Klub tematikus előadássorozata. Mindkét közösségben nagyon nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadták a magyar költészet klasszikusainak és kortárs nagyjainak művészetét értelmező előadásokat.

A most induló pátyi klubban – az amerikai előadások vázlataira építve –, a következő témakörökben tervezünk irodalmi esteket, közös beszélgetéseket: klasszikus költők (Arany, Petőfi, Vörösmarty); Ady Endre (a szerelmes Ady, a politikus Ady és Ady, az újító költő); a századforduló költői (Babits, Kosztolányi, Juhász Gyula, Tóth Árpád), a két világháború közötti magyar irodalom költői (József Attila, Radnóti, Pilinszky, Szabó Lőrinc, Weöres Sándor), valamint a magyar irodalom költőnői. Mivel az estek klubfoglalkozás jellegűek, a fenti terv a tagok érdeklődésnek megfelelően még alakulhat.

Mire számíthatnak a leendő klubtagok, mennyiben lesznek mások ezek a közös gondolkodásra – és talán vitákra – ösztönző irodalmi estek, mint egy középiskolai irodalomóra, vagy felsőoktatási előadás? A többlet abban rejlik, hogy a magyar irodalom kanonizált alakjait új aspektusból ismerhetjük meg: a felsorolt költők munkásságát és magánéletét alaposan ismerő előadó azok műveit keletkezésük kontextusában értelmezi, mégpedig kevéssé ismert irodalmi adatok és háttérinformációk segítségével, sokszor meghökkentően új megvilágításba helyezve. A színész pedig művészi érzékenységgel helyezkedik bele ezekbe az emberi sorsokba, és tolmácsolja számunkra egy-egy költemény nemritkán rejtett üzenetét.

A klubesteket szerda esti időpontokban, 19.30 és 21 óra között tartjuk, az előadó elfoglaltságától függően általában havi két alkalommal.

          Az első rendezvény témája és időpontja:

          "Egy hangszer voltam az Isten kezében,
           Ki játszott rajtam néhány dallamot(...)"

„Juhász Gyula, az ismeretlen költő”
2010. szeptember 22. szerda 19.30-21.00

Az est folyamán a költő következő verseivel foglalkozunk:
Kérdések    Örvény    A rém    Szavak    Fátum    Önarckép    Anna örök    Szerelem?    Este az Alföldön    Búcsúfia    Magamhoz.. .   Júlia    Magyar elégia    Megállani   A kávéházi bánat

Kérjük, akinek van Juhász Gyula verseskötete, hozza magával, vagy nyomtassa ki a fentebbi verseket (a címekre kattintva eljuthatunk az egyes versekhez)!

Mindenkit szeretettel várunk klubunk tagjainak sorába!

2 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

jakab írta...

Juhász Gyula: Szavak

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?autoplay=1&hangtar=20100927_001000_1

A 10:00 és 12:00 perc között

Kollár Péter írta...

Az adás sajnos már nem hallgatható meg ezen a linken, de az említett részlet innen letölthető: http://www.patykonyvtar.hu/gretsy_szavak.mp3

Köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmünket!

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/