Oldalak

2011. január 2., vasárnap

A Jézuska Pátyon előbb járt

   Szenteste előtt két nappal, a mára belénk égetett időzavaros, rohanós-kapkodós állapotok totális győzelmét cáfolandó, az irodalmi klub programját ezúttal is teltházas közönség ülte végig, azzal az örömállapotos arccal, mint a korábbiakat. Pontosabban: nem csupán ülte, hallgatta, hanem, miként az itt immár természetes, beszélgette, véleményezte, sőt vallomásozta. Az utóbbi szó jelenlétét indokolja a honlapot olvasók előtt ismert tény, Kiss Eszter, a különleges műveltségű, nagyszerű színművész ezúttal a klub tagjainak kívánságait varázsolta különleges csomagolásban a karácsonyfánk alá, sorra megkérdezve, ki, miért azt választotta éppen.
   
   Az elhangzott költemények szövegei a honlapon elolvashatóak, a videó felvétel is megtekinthető, némi kiegészítő tudósítás, az ünnepi hangulatú est szülte gondolatok közvetítése indokolt csupán.

   A megszólalásra egyébként is kész hallgatóság ezúttal érthetően beszédesebb volt, hiszen „vallani” kellett, miért kedvenc a kért ajándék. Itt említendő, ami valójában restellni való, hiszen többszörösen megbukott előítélet újabb igazolása. Még ma is sokan meglepődünk, amikor rendkívüli „értelmiségi”, vagyis szellemi/műveltségi tényekkel találkozunk a városi környezettől távol. A pátyi példa is igazolja, mennyire felületes megközelítés ez, hiszen éppen a természethez közelebbi állapot, a csendesebb-lassúbb hétköznapok jóval ígéretesebb táptalajai az igazi értékek megfogantatásának. Az is jól ismert tény, a csönd ölelte olvasást, zenehallgatást, töprengéseket igénylők egyre intimebb környezetbe menekülnek, különösen egy metropolistól. S ha annyira szerencsések, mint a Pátyra költözők, találhatnak egy olyan helyszínt, amely kiváló alkalmakat kínál a hasonló alkatúak együttlétérére is. (Remélhetően sok hasonló található az országban.)
   
A legutóbb, nyilván a karácsonyra való tekintettel, az Ida Cukrászda rendszeresen felajánlott édességein kívül Ritecz Jánosnak, a borkészítés rejtelmeibe kalauzoló kiselőadását kísérő folyékony illusztrációkat is megízlelhettük. Elképzelhető-e gazdagabb elő-karácsony?
   Január tizenkettedikén este Petőfi munkásságáról-életéről hallunk, beszélgetünk majd a könyvtárban. Kedves szülők, a gyermekeknek 14-18 éves korig nem lehet fontosabb programja aznap.
   Pótszékek kellhetnek!
   Gyarapodó 2011-et mindenkinek!

Kecskeméti Károly

 




2 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Éva írta...

Kedves Károly! Köszönöm az összefoglalót, igazán remek indítása az évnek.Köszönöm Eszter, és Péter Éva

jakab írta...

...folyékony illusztráció... :D

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/