Oldalak

2011. május 24., kedd

Az Irodalmi Klub vendége: Lackfi János, 2011. május 11.


   A Könyvtár Irodalmi Klubjának vendége 2011. május 11-én Lackfi János volt. A szokásos, harmincfőnyi hallgatóság ezúttal is összegyűlt, azonban Páty irodalom-, és különösen verskedvelő közönségéből sokakat nem lehetett látni az érdeklődők soraiban. Néhány szóban érdemes tehát megemlékezni arról, miről maradtak le azok, akik nem töltötték velünk az estét.
   A számos díjjal kitüntetett, országos hírű költő, író – aki lassan közéleti személyiség ismertségére tesz szert gyakori meghívásai és szereplése révén a televíziók és rádiók műsoraiban –, egyúttal nagyon szellemes előadó is: egyszerre intellektuális és szórakoztató. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanáraként nagy gyakorlata van abban, hogy ne csak azt láttassa közönségével, hogyan kell olvasni a verseket, írásokat, hanem azt is, hogyan születnek azok. Ebbe nyerhettünk betekintést a Könyvfesztiválra megjelent két új kötetének bemutatásán keresztül. Az elmúlt hat-hét év terméséből válogató Élő hal című verseskötet, és az Élet és Irodalomban, illetve a Magyar Nemzetben megjelent novellákat egybegyűjtő A legnehezebb kabát című novelláskötet kiadását a művész negyvenedik születésnapjára időzítette.
   Az előadás első és nagyobbik része a verseskötet költeményeihez kapcsolódott. Eközben végighaladt azon a „kelléktáron”, amit a költő használ, mígnem végső formába önti költeményeit. A világ kis anekdotikus részleteire, a költői hagyományra és a folytonosan változó nyelvre, mint forrásra külön-külön felhívta figyelmünket az előadó, és a kötetből vett versekkel érzékeltette is ezek fontosságát. Olyan kérdéseket próbált megválaszolni gondolataival, a hétköznapi életből vett példákon keresztül és verseinek felolvasásával, hogy milyen is legyen a mai művész, hogyan viszonyul egymáshoz forma és tartalom a műalkotásban, a technikai eszközök rutinos használata mennyire fontos, és hol húzódik rímfaragás és kreativitás határa. Így könnyed témájú, vicces versek, és komoly hangvételű költemények egyaránt elhangzottak az est folyamán.
   Az író-olvasó találkozó utolsó harmadában megtudtuk, A legnehezebb kabát című novelláskötet történetei környékünkön játszódnak, így akár rá is lehet ismerni egyik-másik helyszínre, szereplőre – vagy a szerző elmondása szerint akár olyasmire, amiről nem is írt. A negyvenhárom novella mindegyike emberi sorsokról szól, melyeket egy-egy állatmotívum vagy tárgy köré telepített az író. Az előadás végén a Hús című novellát hallgathattuk meg Lackfi János saját előadásában.
   Remélhetően Páty műkedvelő irodalmár közönsége legközelebb még nagyobb figyelemmel tünteti ki az eleven, élő irodalmat.3 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Éva írta...

Szia Péter,az,Irodalmi Jelen oldalán megjelent cikket, nem tennéd fel? Köszönettel, Évi.

jakab írta...

http://www.irodalmijelen.hu/node/9840

Kollár Péter írta...

És egy újabb link...

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/