Oldalak

2013. december 6., péntek

Meghívó - Talált szív könyvbemutató, december 13.

Luca napján a néphagyomány szerint széket kezdtek el készíteni az emberek, ami karácsonyra készült el. Rendhagyó karácsonyi készülődésünk a gyerekekkel egy szívmelengető meséhez kapcsolódik. Turbuly Lilla író és Horváth Ildi grafikusművész nemrégiben megjelent, Talált szív című mesekönyve a 2013-as Aranyvackor pályázat díjnyertes pályaműve, de emellett pátyi vonatkozású kuriózummal is bír. A könyv illusztrátora ugyanis Pátyon él, a szerzővel való gyümölcsöző munkakapcsolata ráadásul a Pátyi Könyvtárnak is köszönhető. Mesekönyvük a nagycsoportos óvodás, és az első-másodikos kisiskolás korosztálynak szól.

„Valaki elvesztette a szívét, és én megtaláltam. Most biztosan azt gondoljátok, hogy Pepe már megint álmodott valamit, mert ilyen nincs, a szívét senki sem tudja csak úgy elveszíteni, mint a kesztyűjét vagy az uzsonnás táskáját. … Otthon aztán alaposan megvizsgáltam a szívet, mert nagyon szerettem volna tudni, hogy kié lehet, és vajon hogyan veszhetett el. De nem leltem semmilyen nyomot. Annyi biztos, hogy jólesett kézbe venni és megsimogatni, mert puha volt és bársonyos. Az apró, fehér öltések szorosan összetartották a két felét és a közéjük szorított valamit, amitől szép domború lett, éppen belesimult a tenyerem hajlatába. … Anya szerint egy varrónőé lehetett, aki tűpárnának használta. Talán éppen költözködött, és valahogy kiesett a varródobozából. Apa tanácstalanul vonogatta a vállát, hogy fogalma sincs, esetleg karácsonyfadísznek szánhatták, hiszen közeledik a december, és egy ilyen szép piros szív jól mutat a zöld ágak között. A nővérem viszont (akit Katának hívnak, és már nyolcéves is elmúlt) egészen biztos volt benne, hogy egy kisgyereké lehetett, aki a kórházba menet veszítette el. (Mert a szívet a kórház közelében találtuk, ha még ezt sem mondtam volna.) De az is lehet, hogy mindannyian tévednek – borongtam –, és valaki másé. Hogy fogom én ezt kideríteni?”

Pepe a kalandos nyomozás közben sok új barátot szerez, és karácsonyra végül minden szív a helyére kerül. A decemberi délutánon együtt fogjuk a szeretetről, barátságról szóló rejtélyes történet keletkezését felderíteni a Könyvtárban. A könyv alkotóival Molnár Krisztina Rita költő – a Maléna kertje című meseregény szerzője – beszélget, Turbuly Lilla felolvasásában részleteket hallhatunk majd a műből, Ildi pedig a gyerekekkel kézműves foglalkozás keretében készít a meséhez kapcsolódó emléket. A könyv a helyszínen megvásárolható, amit a szerzők dedikálnak.
0 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/