Oldalak

2014. szeptember 12., péntek

Az élet ízei - Irodalom és kulinária kortárs szerzőkkel

AZ ÉLET ÍZEI
Irodalom és konyhaművészet találkozása a Pátyi Könyvtárban


„Az szárnyasok combjait főd zöldséges lében, hagyd hűlni. Aztán forgasd lisztbe, tojásba, durvára tört mogyoróba, és süsd forró zsiradékban szép pirosra.”
(Ókori római recept)


A Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának ősszel induló előadássorozatában olyan írókat vendégel meg, akiknek írásművészetében úgy jelenik meg az életöröm, akár egy jól elkészített töltött káposztában. De nem csupán az életöröm, hanem az életszeretet, annak minden ízével együtt. Az élet sava-borsa. Mert az élet se nem könnyű, se nem édes. Vagy néha mégis…? Igen, néha az. Mint a madártej.
Az irodalom és a gasztronómia kapcsolata már az ókori irodalomban sem volt ismeretlen. A mottóként közölt recept színeivel, illataival gyönyörködtet, személyes megszólításával pedig ismerősként üdvözli, közösségbe hívja olvasóját. Platón Lakoma című dialógusának keretét is a közös étkezés adja. A közös étkezés pedig soha nem csupán táplálkozás, több annál. A meghitt, bensőséges együttlét alkalma. Az együttlété, ahol olyan kérdések is szóba kerülhetnek, amelyek más helyzetekben fel sem merülnek. Ahol olyan igazságok hangozhatnak el, amelyek máshol nem. Jézus is az ünnepi vacsorát választja, hogy átadja legfontosabb üzenetét tanítványainak a kenyérről és a borról.
A kortárs magyar irodalom meghívott szerzői – a gasztronómiában talán legjártasabb magyar író, Krúdy Gyula művészetének szép hagyományát folytatva – ismerik az ételek elkészítésének csínját-bínját, az örömmel és együtt elfogyasztott étel – vagyis az élet szépségét, fontosságát.
Az irodalom és konyhaművészet kapcsolatát, a művészi alkotás különböző rétegeit megismertető estek vendégségbe hívják a közönséget, és alkalmat teremtenek a szerzők legfontosabb műveinek, legfrissebb könyveinek bemutatására is.

Az őszi félévre tervezett irodalmi ínyencségek mesterszakácsai:

Márton László: szeptember 22.
Cserna-Szabó András: október 20.
Kodolányi Gyula: november 10.
Dragomán György: november 24.
Esterházy Péter: december 15.

Az estek moderálására Molnár Krisztina Rita költőt kértük fel.

Az estekről minden alkalommal külön étlapot teszünk közzé plakátokon és elektronikus formában itt és a FaceBookon: www.facebook.com/patyikonyvtar.


Szeretettel várunk mindenkit a Könyvtár őszi irodalmi estjeire!0 hozzászólás - Írja meg a sajátját itt!:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/