Oldalak

2016. december 7., szerda

Meghívó - Úton: Spiró György

SPIRÓ GYÖRGYSzeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2016. december 19-én, hétfőn, 19 órai kezdettel! Vendégünk: SPIRÓ GYÖRGY Kossuth-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító.
Az est moderátora: Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője:

„A Pátyi Könyvtár őszi beszélgetéssorozatának záró eseménye igazi irodalmi ünnepnek ígérkezik: Spiró György lesz a vendégünk. A találkozás során érintjük a szerteágazó és középponti kérdésekbe sűrűsödő életmű fontosabb állomásait és csomópontjait. Kettős lépésekben közlekedünk: így kerül majd szóba Spiró csodálatos elbeszélésein keresztül személyes életrajza, a nagyregények optikáján át Kelet-Közép-Európa történelmi és pillanatnyi helyzete, a drámai művek kapcsán pedig egyrészt a színház csodája, másrészt a magyar rögvaló. Útravalót is kérünk Spirótól, megkérjük beszéljen élete legfontosabb olvasmányairól, mestereiről és arról is, hogyan dolgozik: hogyan ír olyan helyekről, ahol nem járt. ”
Az előadás gasztronómiai támogatója az Avokádó Ételmanufaktúra (www.avokadoetterem.hu).

A rendezvényen is megvásárolható köteteit a szerző dedikálja.


2016. november 27., vasárnap

Meghívó - Úton: Háy János

HÁY JÁNOSSzeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2016. december 5-én, hétfőn, 19 órai kezdettel! Vendégünk: HÁY JÁNOS József Attila-díjas író, költő, festő, illusztrátor..
Az est moderátora: Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője:

„A Pátyi Könyvtár Úton című beszélgetéssorozatának következő vendége a rengeteg műfajban alkotó Háy János lesz. Vajon mennyire merőleges és mennyire párhuzamos egy szerteágazó életműben a líra, a dráma és az epika? Mit jelent az otthon, annak elvesztése, és mit jelent az úton levés? Többek között ez is szóba kerül majd a felolvasásokkal tarkított beszélgetésen, és persze rátérünk Háy János legfrissebb útirajzokat tartalmazó könyvére is, mely útravalóul szolgál, szellemes jó tanácsok utazóknak.”
Az előadás gasztronómiai támogatója az Avokádó Ételmanufaktúra (www.avokadoetterem.hu).

A rendezvényen is megvásárolható köteteit a szerző dedikálja.


2016. november 6., vasárnap

Meghívó - Úton: Rakovszky Zsuzsa

RAKOVSZKY ZSUZSASzeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2016. november 21-én, hétfőn, 19 órai kezdettel! Vendégünk: RAKOVSZKY ZSUZSA Kossuth-díjas író, költő, műfordító.
Az est moderátora: Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője:

Visszaút az időben: ez Rakovszky Zsuzsa egyik emblematikus versének és válogatott költeményeket tartalmazó kötetének a címe. A Pátyi Könyvtár Úton című beszélgetés-sorozatának következő estjén elsősorban az időben utazunk majd vissza és előre a nagyszerű költőnővel és prózaíróval. Érintjük azt az útelágazást, ahol az addig történetszerű versekkel jelentkező lírikus egyszer csak A kígyó árnyéka révén elsőrangú regényíró is lesz. Utazunk tehát a műfajok-műnemek lehetőségei között is, és ellátogatunk természetesen a művek forrásvidékére, a határsávok centrumába, a mindig valódi, némiképp mindig fiktív Sopronba is. Nyitott kérdések egy zárt város körül? Mintha hasonló lenne a helyzet Rakovszky esetében a titkokkal, enigmákkal: műveiben katartikusan őszinte, róla mégis keveset tudunk. Ez a novemberi est remek alkalom, hogy a ritkán megszólaló szerzővel személyesen is, ne csak szövegei révén találkozzunk.”
Az előadás gasztronómiai támogatója az Avokádó Ételmanufaktúra (www.avokadoetterem.hu).

A rendezvényen is megvásárolható köteteit a szerző dedikálja.


2016. október 9., vasárnap

Meghívó - Úton: Závada Pál

ZÁVADA PÁLSzeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2016. október 17-én, hétfőn, 19 órai kezdettel! Vendégünk: ZÁVADA PÁL Kossuth-díjas író, szociológus.
Az est moderátora: Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője:

„Závada regényeiben a huszadik századi magyar történelem elevenedik meg. Útitársunkkal végigmegyünk pályája főbb állomásain, ekképpen - hőseihez hasonlóan - Tótkomlósról indulva Szegeden és Pécsen át érkezünk meg Budapestre, hogy továbbinduljunk a művek titkos világaiba. A nagy sikert hozó Jadvigától a nagyszerű 'A fényképész utókora'-n és a szintetikus 'Természetes fény'-en át új könyvéig, az 'Egy piaci nap'-ig. Szóba kerül, hogy miként lesz valaki szociológusból szépíró, hogyan viszonyul egymáshoz a kép és a szöveg, az emlékezet és a felejtés, a dokumentum és a fikció: hol ér véget az egyik, hol kezdődik a másik. Hogy mit jelent, mit jelenthet korszakos regényeiben az a bizonyos "mi".”
Az előadás gasztronómiai támogatója az Avokádó Ételmanufaktúra (www.avokadoetterem.hu).

A rendezvényen is megvásárolható köteteit a szerző dedikálja.


Úton: Barnás Ferenc, 2016. október 3.


2016. szeptember 26., hétfő

Meghívó - Úton: Barnás Ferenc

BARNÁS FERENCSzeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt a Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának következő estjére, 2016. október 3-án, hétfőn, 19 órai kezdettel! Vendégeink: BARNÁS FERENC író, ZÁDOR ÉVA és PAUL OLCHVARY műfordítók.
Az est moderátora: Szegő János, a Magvető Kiadó szerkesztője:

„Az Irodalmi Klub idei beszélgetéssorozatának első vendége Barnás Ferenc. Vele indulunk el azon az úton, amely éppen az utazás motívumán, metaforáján és valóságos tapasztalatán keresztül próbál megismerni egy-egy alkotót. Barnás nagyszerű regényeiben a hősök sokszor szembesülnek a világba lépés dilemmáival: hogy a megérkezésnél csak az elindulás a nehezebb. Hogy ahhoz, hogy világgá menjünk, már meglévő világoktól kell megválnunk. Az október harmadikai esten szóba kerül Barnás Ferenc írói pályája, miként lépett erre az útra, és hogy merre járt a nagyvilágban, hogyan utazik. Közelebb lépve a műveihez pedig arról is beszélünk, miképpen vándorolnak regényeiben a motívumok, és hogy következő könyvével hol tart, honnan indult és hova érkezhet.”

Az író első regénye "Az élősködő" 1997-ben jelent meg. Három évvel később jött a "Bagatell", 2001-ben pedig az első jelentős elismerés, a Márai Sándor-díj. Harmadik regényéért, a 2006-os "A kilencedik"-ért Déry Tibor-díjat kapott, majd az angol fordítás után (a könyv fordítója, Paul Olchváry, a PEN America fordítói díját kapta a kötetért) nemzetközi sikerek következtek. A "The Ninth"-et az USA-ban 2009 legjobb külföldi regényének díjára jelölték, szintén 2010-ben pedig Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra. A 2012-ben megjelent "Másik halál" című művéért Aegon Művészeti díjjal tüntették ki.

Az előadás gasztronómiai támogatója az Avokádó Ételmanufaktúra (www.avokadoetterem.hu).

A rendezvényen is megvásárolható köteteit a szerző dedikálja.


2016. szeptember 12., hétfő

Úton

ÚTON


„Jó volna jegyet szerezni és elutazni Önmagunkhoz”
József Attila


A Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának Úton című új sorozatával idén ősszel is folytatjuk utazásunkat a fikció birodalmában. A meghívott szerzők beszélgetőtársa Szegő János kritikus, a Magvető Kiadó munkatársa:

„Az utazás nem csak az irodalom egyik legklasszikusabb és legrégebbi témája. Az utazás az irodalom egyik legtalálóbb hasonlata. Úton van az író, aki írni kezd, a szöveg, amit létrehoz, és utazik az olvasó is. Útközben lenni otthon – talán ez az irodalom. Honnan indul az írás? És hova érkezik az író? Mit jelent otthon lenni? Az estek során az utazás témája keretezi a beszélgetéseket: szóba kerül majd, hogy mit jelent vendégünknek az utazás, hová szeret utazni és hogyan; miképpen kapcsolódik össze az írás és az utazás, a távolság és a közelség, az Óperencián innen és túl, de az is, hogy olvasóként merre szeret barangolni, milyen felfedezéseket tett élete könyvtárában. Műhelytitkok és úti tippek, gyerekkori anekdoták és szerelmes földrajz. Kiinduló állomás: Pátyi Könyvtár.”

Idei útitársaink:

Barnás Ferenc: október 3.
Rakovszky Zsuzsa: október 17.
Závada Pál: november 21.
Háy János: december 5.
Spiró György: december 19.

Szegő János írásai 2003 óta jelennek meg rendszeresen folyóiratokban és különböző nyomtatott, illetve online sajtóorgánumokban. 2009 szeptemberétől 2011 júliusáig a Litera.hu - az irodalmi portál szerkesztője, kulturális újságírója volt, 2011 augusztusa óta a Magvető Kiadó szerkesztője.

A hétfői napokon, 19 órakor kezdődő előadások ismertetői itt és a FaceBookon: www.facebook.com/patyikonyvtar találhatóak majd.
A beszélgetések után a szerzők dedikálják műveiket.


Szeretettel várunk mindenkit az irodalmi estekre a Könyvtárba!


Rendszeres olvasók

Üzemeltető: Blogger.
/